Περισσότερες φυτικές ίνες συνοδεύονται με λιγότερη κατάθλιψη στα νέα άτομα

Η κατάθλιψη αποτελεί μία από τις συχνότερες νευροψυχιατρικές διαταραχές, ιδιαίτερα στο γυναικείο πληθυσμό. Η νόσος είναι πολυπαραγοντική, με την επίδραση διατροφικών, περιβαλλοντικών, γενετικών και ορμονικών παραγόντων.

Στη νοτιοκoρεάτικη έρευνα “Inverse association between dietary fiber intake and depression in premenopausal women” του Πανεπιστημίου της Σεούλ, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Menopause, μελέτησαν τη συσχέτιση ανάμεσα στην πρόσληψη φυτικών ινών και στη συχνότητα εμφάνισης της κατάθλιψης σε γυναίκες.

Χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα από 5800 γυναίκες από το Korea National Health and Nutritional Examination Survey του 2014-2016-2018. Για τις φυτικές ίνες, το όριο επαρκούς πρόσληψης με τη διατροφή ήταν τα 12 γραμμάρια ανά 1000 θερμίδες.

Οι φυτικές ίνες, σύμφωνα με έρευνες, επιδρώντας στο μικροβίωμα του εντέρου, επηρεάζουν την παραγωγή ορμονών, μεταξύ αυτών και των οιστρογόνων, επιφέροντας πολυάριθμες παθοφυσιολογικές επιπτώσεις. Στην παραπάνω κορεάτικη έρευνα διαπιστώθηκε αντιστρόφως ανάλογη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης φυτικών ινών και της εμφάνισης κατάθλιψης στην αναπαραγωγική, προεμμηνοπαυσιακή ηλικία.

Στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, μέσης ηλικίας 36 ετών και χωρίς κατάθλιψη, η πρόσληψη φυτικών ινών κυμαίνονταν στα 12,45 γραμμάρια ανά 1000 προσλαμβανόμενες θερμίδες. Αντίθετα, στις γυναίκες με κατάθλιψη, η πρόσληψη φυτικών ινών κυμαίνονταν στα 10.3 γραμμάρια ανά 1000 προσλαμβανόμενες θερμίδες.

Η αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φυτικών ινών και συχνότητας κατάθλιψης δεν διαπιστώθηκε και στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, μέσης ηλικίας 47 ετών. Στην ομάδα αυτή η πρόσληψη φυτικών ινών δεν διέφερε σημαντικά στις γυναίκες με και χωρίς κατάθλιψη και κυμαινόταν αντίστοιχα στα 15,3 και στα 16,4 γραμμάρια ανά 1000 θερμίδες.

Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών αποτελεί έναν εύκολα ελεγχόμενο μεταβλητό παράγοντα, που συνδυαστικά με την υγιεινή διατροφή και την περιορισμένη λήψη ή αποφυγή του αλκοόλ, μπορούν να επιστρατευτούν μακροχρόνια για την μείωση της κατάθλιψης στην αναπαραγωγική ηλικία, όπως επισημαίνεται από την ερευνητική ομάδα της Σεούλ στο Medscape.com.

Πηγή:

https://journals.lww.com/menopausejournal/Abstract/9000/Inverse_association_between_dietary_fiber_intake.97042.aspx

https://www.medscape.com/viewarticle/944895?src=wnl_edit_tpal&uac=360985AV&impID=3161461&faf=1#vp_2

Σχετικά άρθρα